Vad kostar hemstädning per timme? En komplett guide till pris och värde
Att anlita professionell hjälp för hemstädning är ett populärt val för många hushåll i Sverige. Men vad kostar hemstädning egentligen per timme och vad går pengarna till?
Vi delar med oss av vår kunskap efter många år i branschen. Om vi vinner ditt förtroende och du är nyfiken på vår tjänst, skicka en förfrågan.
- Ingen bindningstid
- Betala inget om du inte är nöjd
Vad kostar hemstädning per timme?
Priset kan variera beroende på flera faktorer, som var du bor, vad som ingår i tjänsten och om du anlitar städning regelbundet. I denna artikel ger vi dig en överblick över vad du kan förvänta dig och hur du får mest värde för pengarna.
Genomsnittligt pris för hemstädning per timme
I Sverige ligger priset för hemstädning oftast mellan 200 och 300 kronor per timme efter RUT-avdrag. Priset kan dock vara lägre eller högre beroende på tjänstens omfattning och vilka krav du har. Utan RUT-avdrag kan kostnaden vara det dubbla.
Faktorer som påverkar priset
Priset på hemstädning per timme kan påverkas av flera faktorer:
-
Frekvens: Regelbunden städning (t.ex. veckovis) kan ge dig ett lägre pris per timme jämfört med engångsstädning. Ofta är det även lägre pris på städning varje vecka i jämförelse med städning varannan eller var fjärde vecka.
- Arbetsvillkor: Den största kostnaden för alla städbolag är löner och arbetsgivaravgifter och ofta hänger priset ihop med hur bra arbetsvillkoren är de för anställda. Om detta är en viktigt fråga för dig säkerställ att bolaget har ett kollektivavtal.
-
Geografiskt läge: Priserna kan vara högre i storstadsområden som Stockholm, Göteborg och Malmö jämfört med mindre orter. Samtidigt kan det vara tilläggskostnader för att kompensera restid om du bor avlägset.
-
Tjänstens omfattning: Om du önskar tilläggstjänster som fönsterputs eller ugnsrengöring kan priset bli högre.
-
Städytans storlek och skick: Ett större eller mer nedsmutsat hem kan ta längre tid att städa och därmed kosta mer.
-
Företagets erfarenhet och rykte: Väletablerade städfirmor med goda recensioner kan ta högre betalt.
Vad ingår i priset?
Hemstädning omfattar oftast:
-
Dammsugning och moppning av golv
-
Dammtorkning av ytor
-
Rengöring av badrum och toalett
-
Köksrengöring, inklusive avtorkning av bänkskivor och vitvaror
Se alltid till att klargöra med städfirman vad som ingår i priset och om det tillkommer extra kostnader för vissa moment. Ta gärna del av dessa exempel på checklistor för hemstädning och storstädning.
Tips för att hitta bästa priset
- Vad är viktigt för just dig?: Tänk igenom vilka aspekter i städningen som är viktiga för dig: kvalitet, service, arbetsvillkor, avtalsupplägg med mera. Ta gärna del av vår guide för tips.
-
Läs recensioner: Kundomdömen kan ge dig en bild av städfirmans kvalitet och service.
-
Jämför priser: Kika på sajter som lever upp till dina krav, seriösa och transparenta bolag är öppna med sina priser på hemsidan.
- Be om rabatt: Skickliga bolag vet att när du väl börjar anlita deras tjänst kommer du fortsätta. Det gör att de ofta är villiga att ge en rabatt för din första tid som kund.
-
Utnyttja RUT-avdraget: Med RUT-avdraget kan du halvera arbetskostnaden, upp till 75 000 kronor per år. Om du är osäker på hur det fungerar kontakta oss på info@tidy.nu eller läs mer här.
-
Diskutera dina behov: Beskriv dina specifika behov för städfirman för att undvika onödiga kostnader.
Vad går pengarna jag betalar till?
Exakt hur pengarna fördelas varierar förstås mycket men de flesta bolag har mycket liknande kostnader. Nedan är en uppställning av en genomsnittlig fördelning baserat på kostnaden för 1 timmes städning, 265kr efter RUT (530kr utan RUT) genom vårt eget bolag:
- 304kr (57%) = Lön städpersonal (inkl. arbetsgivaravgifter, semester, tjänstepension, försäkring osv)
- 106kr (20%) = Moms
-
60kr (11%) = Lön kontorspersonal (inkl. arbetsgivaravgifter, semester, tjänstepension, försäkring osv)
-
21kr (4%) = Vinst
- 17kr (3%) = Marknadsföring
- 13kr (2%) = Övrigt (kollektivavtal, försäkringar, bilkostnader, programvaror med mera)
- 9kr (1,5%) = Kontorshyra
Värt att observera i ovan uppställning är att den inte reflekterar timlön för anställd personal, beloppet är ett genomsnitt på alla lönekostnader dvs även restidsersättning, sjukfrånvaro osv.
Om du vill ta del av ersättningsnivåerna för vår städpersonal så är majoriteten av timlönerna i spannet 146-156kr/timme på ordinarie arbetstid, mer info finns här.