Pure Effect – pionjärer inom bioteknologisk rengöring

För oss på Tidynu! är det otroligt viktigt att värna om miljön, ordet ”rent” har en större betydelse än att man bara ska få bort smutsen. Hållbar städning är vår framtid och att välja miljövänliga produkter, med omtanke om både människor och miljö är en självklarhet för oss. Bioteknik är både ett skonsamt och effektivt alternativ och vi är därför stolta användare av produkter från Pure Effect. Vi träffade Linda, en av grundarna av Pure Effect för att få en närmre inblick i företaget och de miljövänliga alternativ man erbjuder.

Pure Effect drivs av Linda Rosendahl Nordin och Lina Segerdahl. De är båda i fyrtioårsåldern och bor med sina familjer i Täby norr om Stockholm. När deras första möte skedde år 2013 märkte de fort att de hade väldigt lika tankar kring hur världen ser ut och en stark vilja att skapa en mer hållbar livsstil. I den gemensamma strävan efter detta föddes Pure Effect, som de tillsammans lanserade 2015, med målet att få fler att välja en enkel och hållbar probiotisk livsstil.

Företaget erbjuder probiotisk rengöring för hemmet. Detta är i form av produkter som är baserade på en aktiv bakteriekultur, som verkligen gör rent på djupet, samtidigt som det är väldigt snällt mot människor och miljö. En extra fjäder i hatten är att man dessutom var först ut på den nordiska marknaden med att erbjuda den här typen av bioteknologiska rengöringsprodukter!

Produkterna från Pure Effect

Pure Effect lanserade först en serie städprodukter och nu i somras även klädvårdsprodukter. De baseras på bioteknik, som är en hållbar teknologi vilken enklast beskrivs som rengöring med aktiv bakteriekultur. Bakterier står för den egentliga rengöringen i naturen, det vill säga att de bryter ner organiskt material. Det kan till exempel vara löven i skogen eller i en kompost. Den processen tar de fasta på och utvecklar klädvårds- och hemstädprodukter av.

Det unika med städprodukterna, förutom att de baseras på aktiv bakteriekultur, är att du kan göra i stort sett all städning med en enda flaska, nämligen All Clean. Den är högkoncentrerad och blandas till med två pipetter koncentrat och 3 dl kranvatten. Sen används den till allt; fönster, diskbänken, toaletten, kakel, klinker, och till och med fläckar på textil. Den är dessutom grym på att hålla undan lukt. För att lösa kalkproblem eller annan extra tuff smuts kan man komplettera med Clean Bath, och för golvrengöring finns Clean Floor. Det är allt. Eftersom formulan finns kvar på ytan och verkar på djupet i materialens porer, håller den rent längre och det är enklare nästa gång du ska städa.

Den senaste nyheten är klädvårdsprodukterna Clothing Mist och Shoe Mist som fräschar upp och tar bort lukt i kläder och skor. Det är alltså inte bara parfymerade vattensprayer, utan mister baserade på bioteknik som tar bort lukt på riktigt. På så vis kan du tvätta mer sällan. Visste du att bara 7% av en vanlig svensk tvättkorg egentligen är så smutsigt att det behöver tvättas? Vad härligt att då kunna mista stickade tröjor i garderoben, eller kostymer och ytterkläder som annars ska kemtvättas.

Aktuellt just nu är att man jobbar mest med säljpartners och kanaler i övriga världen, främst Europa. Det är en spännande tid, det finns förstås en ”green movement” över hela världen med intresse för hållbara innovationer.

Processen att utveckla och ta fram nya produkter

”Vi tar fram produkter som hjälper oss själva i vardagen.” – Eftersom biotekniken är grym på att ta bort lukt och lösa upp fett har det varit en utgångspunkt att utveckla smarta applikationer utifrån. – ”Generellt sätt tänker vi på resurssmarta lösningar som löser vardagsproblem på ett nytt och mer hållbart sätt”, berättar Linda.

Idén är att Pure Effect ska erbjuda effektiva produkter för en hållbar livsstil, att göra det enkelt för människor som sig själva att ta hänsyn till hälsa och miljö, men utan att gå tillbaka till häst och vagn. Livet ska ju bara funka. När man städar ska viljan av att det ska bli rent, inte vara på bekostnad av vår hälsa eller planeten. Kriterierna för nya produkter är att de ska vara väldigt effektiva, hållbart ska inte innebära att man måste kompromissa på prestandan, vilket det ofta gjort tidigare. Självklart ska produkterna också vara så rena (”pure”) som är rimligt för en enklare och mer effektiv vardag.

Något som Pure Effect dessutom bestämt sig för att de produkter som lanseras ska ha någon slags ”twist”, någon aspekt som inte gjorts förr eller på samma sätt. Exempelvis så är städning med bakterier ett nytt sätt att tänka. Likaså är alternativet med pipettdoseringen, 30 ml koncentrat kan räcka till hela hemmet 6 månader eftersom du tillsätter vattnet själv hemma. Att mista kläder och skor istället för att tvätta har heller aldrig gjorts förr vad man känner till.

Hållbara innovationer
Att leva hållbart ska alltså inte betyda att vi lever som på 1800-talet eller överger bilen för att åka häst och vagn. Man kan säga att växla till rengöring med bioteknik är som att växla bensinbilen till en biogasbil eller att köra Tesla. Du byter till en ny mer hållbar teknologi.

Som det ser ut just nu pågår ett paradigmskifte, där vi lämnar 50-talets kemisamhälle, som på så många sätt har hjälpt oss modernisera våra liv, men som nu behöver växlas mot nya hållbara teknologier. Ett bra exempel på detta är bioteknik. Här för man in good guys i form av ”goda” bakterier, för att hålla borta oönskade bakterier, alltså the bad guys.

Pure Effects bästa tips för en hållbar livsstil

Tipset är att ändra på något det behöver inte vara allt. Det är lite som att träna; hylla dig själv varje gång du går till gymmet eller ut och springer, för varje gång är en seger. Det viktiga är att våga bryta vanor i små steg, kanske byta ut någon vara i korgen varje gång du handlar. Det kan också vara att våga byta ut en tanke, ifrågasätta det du gjort och prova något nytt, något resurssmartare. För hållbarhet handlar om resurser, hur vi förvaltar de mark- och vattenresurser vi har gemensamma. Om vi fortsätter som vi alltid har gjort, för att det är enklast, kommer vi att knäcka både hälsan och planeten. – ”What goes around, comes around.”

Tankar om Tidynu! som tar ansvar för miljön och arbetar hållbart

Tidynu! är ju ett väldigt bra exempel på att göra det enklare för personer som vill välja mer hållbart att lätt kunna göra det, menar Linda. – ”Att välja ett städbolag som tagit ställning för hållbarhet är att själv ta ställning för hållbarhet. Tidynu! är proffs och vet på riktigt hur man gör livet enklare för en barnfamilj, en bra partner för en smartare vardag.”

Mål för framtiden

Målet är att fortsätta göra det enklare för människor att leva en hållbar vardag, samt att fortsätta lära människor att vi behöver bakterier i våra liv. Det är inte lönt att försöka radera ut dem. Bara ett glas kranvatten innehåller en miljon bakterier, som inte är skadliga för oss. Bakterier stärker våra immunförsvar och gör oss generellt friskare. Det finns bakterier som är dåliga för oss, men de är så få att de lätt kan räknas upp. De övriga är livsviktiga för oss på många sätt. Antibiotikaresistensen är ett exempel på att vi överutnyttjat antibiotika på grund av onödig rädsla och bekvämlighet istället för att låta våra kroppar ta hand om enklare infektioner. Antibiotika ska sparas till när den verkligen behövs och då är den fantastisk.

”Välj in bakterier i era liv, i mat, hemmaprodukter och genom att njuta av naturen som är full av dem. Det gör oss starkare och friskare!”, berättar Linda.

Pure Effects favorit

”All Clean, alla dagar i veckan. Den funkar på alla ytor, allt från toaletten, till fönster, speglar, i köket, och till och med på fina material som marmor och natursten.”, säger Linda. – ”Den tar även bort fläckar på textil. Den bästa kompisen i vardagen helt enkelt.”

”Hur rent är ditt hem, är det alltid välstädat?”

”Oh my, nej. Jag gillar inte städning och är inte bra på det heller. Jag älskar bakterier och hållbara innovationer, vilket också syns ofta hemma. Men med All Clean stående framme är det iallafall enkelt att rycka ut och göra en insats när det grisar igen sig eller då man får oväntat besök.”, avslutar Linda.

Besök Pure Effects hemsida för att läsa mer om dem och deras produkter.

Kontaktperson

kontakt nannynu Sophie Åslev

Per Danckwardt