Tips på hur du rengör ditt barnsleksaker

Billy Kettner nannynu barnvakt

Har du funderat på hur rena ditt barns leksaker egentligen är?

I en studie genomförd på University of Buffalo visade det sig att bakterier som kan orsaka bl.a. bihåle-och lunginflammation kan överleva utan en mänsklig värd längre än vad man tidigare trott. Bakterierna kan t.ex. överleva på leksaker och därför kommer här några enkla tips på rengöring av barnens leksaker.

Mjukisdjur

En del mjukisdjur går passande nog att maskintvätta. Ett tips är att läsa på tvättråden innan för att dubbelkolla att de tål att tvättas. För att undvika att djuret går sönder i tvätten är det bra att kontrollera att det inte finns några hål eller lösa sömmar. Om det skulle finnas några bör dessa lagas innan tvätt. Ett bra medel att förbehandla fläckar med är allrengöringen från Pure Effect, spraya lite medel på fläcken innan mjukisdjuren åker in i maskinen. Det går även bra att använda sig av såpa, galltvål eller liknande produkter.

Tvätta gärna mjukisdjuret i en tvättpåse tillsammans med andra mjuka plagg. När tvätten är klar torkar den bäst antingen upphängd på klädhängaren eller varför inte utomhus om vädret tillåter?

Skulle det inte gå att tvätta maskinellt fungerar det också att torka av mjukisdjuret. Börja med att ta bort damm och annat smuts genom att försiktigt använda dammsugaren, därefter blandar du vatten tillsammans med ett milt rengöringsmedel och arbetar upp ett skum. Torka av mjukisdjuret lite lätt med hjälp av skummet och en trasa, gnugga lite försiktigt på eventuella fläckar. När detta är klart torkas mjukisdjuret av med en ny trasa fuktad med vatten för att torka bort rester från rengöringsmedlet. Låt sedan torka på lämpligt ställe.

Leksaker i plast

Leksaker tillverkade i plast går antingen att koka i fem minuter, torka av som tipset ovan eller diska i maskinen. Det sistnämnda gäller dock bara leksaker som är helt i plast. Detta tips fungerar även för badleksaker som t.ex. gummiankor. Finns det små områden på leksaken som är svåra att komma åt kan en tandborste komma väl till hands för att skrubba rent.

Leksaker i trä och gummi

Leksaker gjorda i trä och gummi rengörs enklast genom att man torkar av dem med en trasa och lämplig mild tvål. Kom ihåg att torka leksakerna noga efteråt med en ren torr trasa för att undvika att materialet förstörs.

Kontaktperson

kontakt nannynu Sophie Åslev

Per Danckwardt